7 ölfestivaler du absolut inte får missa i år

Ta på dig en lustig hatt och besök ölfestivalen i London – eller ge dig iväg till Irland för ölfestivalen som inte(!) serverar Guinness. Du kan inte kalla dig en riktig öldrickare förrän du besökt flera riktiga ölfestivaler. Och då pratar vi inte bara om Oktoberfest. Här är de ölfestivaler du inte får missa i år!

1. Czech Beer Festival

Prag 12-28 maj
I Sverige tror vi att vi är stora öldrickare. Men tjeckerna dricker faktiskt tre gånger så mycket öl per person som vi gör. Och det är inte Staropramen de dricker – nej, det finns betydligt godare tjeckiska öl än så. För att hinna med tillräckligt många öl har tjeckerna också sett till att deras stora ölfestival är två veckor lång. Så begär en tidig semester och boka din biljett nu.

2. Buda Castle Beer Festival

Budapest 1-4 juni
Tänk dig att sitta på ett gammal torg i Budapest och dricka öl 12 timmar om dagen. Omgivningen är fantastisk på festivalområdet i Budapest. Här bjuds det på 200 olika ölsorter som garanterat smakar bättre än Norrlands Guld.

3. International Berlin Beer Festival

Berlin 4-6 augusti
Ölfestivalen i Berlin kan kanske ses som en liten förfest till Oktoberfest en månad senare. Men om du vill slippa trängas bland de sex miljonerna besökarna på Oktoberfest så är det inte fel att välja Berlin och de blygsamma antalet 800 000 besökare i stället. Här finns världens längsta biergarten som enligt Guinness rekordbok är 1820 meter lång, bara en sådan sak.

4.Great British Beer Festival

London 8-12 augusti
Om du inte hoppat på ale-trenden ännu så är det dags att göra det när du kommer till London. Här serveras 900 ”riktiga ale”, enligt arrangören. Och om du, gud förbjude, tröttnar på att dricka öl så kan du alltid skratta åt alla lustiga hattar på den traditionsenliga ”hat day” mitt under festivalen.

5. Irish Craft Beer Festival

Dublin 7-9 september
Har du någon gång fått gliringar för att du nobbar en Guinness på krogen? Nästa gång kan du kontra med att det faktiskt finns en hel ölfestival i bryggeriets egen hemstad som gör exakt just det. På Irish Craft Beer Festival lyfts alla Irlands fantastiska mikrobryggerier fram – Guinness kan slänga sig i väggen.

6. Cape Town Festival of Beer

Kapstaden 24-26 november
Jepp, du läser rätt. Sydafrika bjuder på södra halvklotets största ölfestival. Det finns inte mycket positivt att säga om det holländska kolonialstyret i landet – men de lämnade i alla efter sig en ölkultur som skiljer sig mycket från resten av Afrika. Drick öl i tre dagar och ge dig sedan iväg på safari och titta på några lejon eller varför inte ta en simtur bland hajar.

7. Oktoberfest

München 16 september – 3 oktober
Enda sedan den bayerska prinsen Ludvig gifte sig 1810 har Oktoberfest arrangerats i München. Även om du kommer bli förbannad på trängseln bland de sex miljoner besökarna så är det fortfarande festivalen du bara måste uppleva en gång i livet. Två veckors öldrickande ur överstora sejdlar – låter inte det vackert så vet jag inte vad vackert betyder.