Äldreboendet satsade på egen pub – Är som 20-åringar

På äldreboendet Manglerudhjemmet i den norska huvudstaden Oslo är varje dag en fröjd för seniorerna på boendet. Här finns – bland annat – pub, spa, restaurang och en affär. – Det här kan alla äldreboenden i Norge göra, säger verksamhetschefen Hilde Helland till Aftenposten.

Manglerudhjemmet var länge som flera andra äldreboenden runtom i både Sverige och Norge: Ett ganska dystert ställe att tillbringa sina sista år på. Men år 2013 rördes det om ordentligt i grytan: Ett privat bolag tog över driften på boendet och fick statligt bidrag på 100.000 norska kronor. För pengarna gjorde bolaget något som nu för tiden är att betrakta som ovanligt: De gav äldreboendet en rejäl ansiktslyftning så att de äldre skulle få guldkant på tillvaron.

Förutom ett ansiktslyft fick äldreboendet också stifta bekantskap med några nya utrymmen. Det gamla lagret förvandlades till en matbutik – så att de äldre kunde få handla, vara med och välja meny och delta i matlagningen.

De rustade också upp ett spa och byggde en restaurang där goda middagar skulle kunna förtäras.

Och där det finns en restaurang måste man så klart också ha alldeles egen en pub! Med hjälp av fotbollslaget Vålerenga blev drömmen verklighet – och i puben har de äldre dessutom fått brygga sin egen öl.

– Direkt när de kommer ner hit så har de plötsligt inte ont i höften längre. De använder inte rullatorn. De studsar upp på de höga barstolarna och dinglar med benen som om de vore 20 år igen”, säger eldsjälen Hilde Helland under ett föredrag om äldreboendet.

arrowdown

Dricker du samma sorts öl som alla andra?

Varje dag förgyller nya bryggare vårt vackra land med nya ädla drycker på Systembolagets hyllor. Men märks det i försäljningen? Hipstermecka, mikro-boom eller helt vanlig ful-öl?

Vinomondo listar Sveriges 9 mest sålda öl-sorter!