Därför är årgången på vinet inte så viktig som du tror

Tänk dig att du beställer in en flaska vin i en restaurang. I vinlistan står det att vinet är från 2014 men servitören rättar det snabbt och säger att de bara har det vinet av årgången 2015. Hade du då sagt nej? Ska vi tro sajten Vivino.com:s Karen McNail så finns det ingen anledning att göra det.

Egentligen spelar årgången självklart en ganska stor roll. Är det ett varmt och soligt år blir vinerna ofta fylligare. Ett sämre vinår blir vinerna lite stramare och lättare. Skillnaden var däremot större förr. I dag är vintillverkningen så professionaliserad att årgångarna inte skiljer sig lika mycket åt som förut.

Men oavsett hur duktiga vinodlarna är så kommer det sannolikt alltid att finnas skillnader beroende på vädret. Det talar självklart för att du bör lita på att ett vin av en viss årgång kan vara bättre från samma vin av en annan årgång.

Men det är lite mer komplicerat än så. Alla viner blir inte bättre av att lagras. En årgång som var väldigt fyllig när den sattes på flaska behöver inte vara lika fyllig när du öppnar den flaskan fyra år senare. Det kan ofta vara tvärtom. Så ditt favoritvin från 2014 kan alltså de facto smaka helt annorlunda, och ibland sämre, när du öppnar flaskan 2017.

Men den kunskapen behöver vi alltså kanske inte stirra oss blinda på årgångarna, konstaterar vinexperten. Vi kan lika bra låta oss överraskas och testa hur vinet förändras från år till år.