Det gäller inte bara rött – därför borde du lufta vitt vin

Lufta vitt vin – De flesta av oss vet att rödvin mår bättre av att luftas lite. En lagom mängd syre får oftast vinet att växa till sig och bli ännu bättre än förut. Men gäller det också vitt vin? Jo, det verkar faktiskt så.

Vitt vin har inte samma behov av att luftas som rödvinet har. Men det tar inte skada av det. För mycket är alltid för mycket – men faktum är att har du köpt ett riktigt kärl till ditt vin så är det tillverkat just för att balansera hur mycket syre som kommer in i vinet.

Andra fördelar med att lufta vitt vin

Det finns dessutom fördelar med det, konstaterar sajten vinepair.com. Lite syre kan, precis som med det röda vinet, frigöra en del aromer. Men det finns även andra fördelar. Vi dricker oftast vitt vin direkt från kylskåpet. Ja, vitt vin får gärna vara kallare än rött. Men är det för kallt försvinner mycket av smaken. Om du häller upp vinet i ett kärl så kan det göra att vinet balanseras till en mer korrekt temperatur. Du kan även göra motsatsen. Har du ett varmt vitt vin kan du helt enkelt hälla upp det i ett kallt kärl och den vägen nå samma effekt.

Så var inte rädd att testa. Om inte annat så ser det så mycket mysigare ut än när du häller upp det direkt ur flaskan.