Därför innehåller ditt vin mer alkohol än du tror

En majoritet av de viner som säljs i dag, både röda och vita, har 0,42% mer alkoholinnehåll än vad som står på flaskan. Enligt forskare är det ett medvetet trick för att få oss att dricka mer vin.

Det är en studie på University of California, som visar hu mycket mer alkohol det finns i vinet än vi tror. 0,42% låter inte som särskiljt mycket. Men om du ser det som en trend som blir allt vanligare så är det ändå ett intressant fenomen.

Enligt experterna är bakgrunden delvis att sockerhalten i druvorna har ökat med 7-10% de senaste åren. Vinodlarna har helt enkelt blivit bättre på att förädla sin druvor – och då växer sockerhalten i druvorna. En anledning till att de gör så tros vara just för att dagens vindrickare allt oftare föredrar söta viner. Aldrig förut har vi druckit och ätit så många sötsaker som i dag – då är det inte så konstigt att vi även väljer sötare viner. Vad vi inte tänker på är att det är sockret som förvandlas till alkohol under processen. Så ju sötare grund vinet har, desto mer alkohol får det också.

Det är däremot inte hela sanningen. Enligt vinmagasinet Vine Extra handlar det också om hur mindre nogräknade vinproducenter medvetet använder mer sockrigt innehåll i sina viner. Billiga viner är billiga av en anledning – de är oftast gjorda på sämre druvor, vilket gör det ännu svårare att göra ett högkvalitativt vin. Det gör att en del vinproducenter har börjat använda druvkoncentrat i stället tör att kunna garanterade viss kvalitet Druvkoncentratet är betydligt sötare än vanliga druvor och då blir även vinet starkare då sockret omvandlas till alkohol.

Och fortsätter trenden med att vi vill ha sötare viner – lär inte heller alkoholhalten gå ner.

– Människor gillar det. De påstår att de inte köper söta viner, men det gör de, säger Yashar Shayan, sommelier, även om hon hoppas att vi även ska kunna gilla andra viner i fortsättningen.