7 riktigt läckra viner från spanska Rioja

Rioja ligger på böljande kullar i norra Spanien, ungefär 30 mil norr om Madrid, och är utan tvekan det mest berömda vindistriktet i Spanien. Många av vingårdarna i regionen kan spåra sina rötter tillbaka till romartiden.

På 80-talet drack vi enorma mängder Rioja i Sverige. Men sedan trängdes Rioja undan av viner från Nya Världen och man har fått kämpa för att komma tillbaka. Vilket man har gjort, och det med besked.

En Rioja idag är inte på något sätt ett förutsägbart vin. Idag görs både supermoderna mörka viner med mer fruktsmak, mindre vaniljtoner och tuffare syror men också traditionella viner med smak av utvecklad röd frukt, svamp och gammalt trä. Båda stilarna har sin charm och gillar man Rioja vill man ha gärna ha lite av båda.

Här kommer 7 läckra viner från Rioja du definitivt måste prova!

Vin från Rioja
Mitt Bolag:
 • 1

  Biurko Tempranillo

  En ekologisk, enkel, men välgjord tempranillo från Rioja. Intensiv doft med både röd frukt och mörka bär. Passar till fågelrätter, ljusa kötträtter och lamm. Eller varför inte en charkuteribricka eller hårda ostar.
  Betyg recensenter
  3.6666666666667 av 5
    (3)
  Betyg besökare  
  79 kr
 • 2

  Marqués de Cáceres Crianza

  En lite mer modern Rioja. Fint kryddig smak med drag av mörka plommon, örter och lite vanilj. Perfekt till en grillad fläskkotlett eller spanska köttbullar i tomatsås.
  Betyg recensenter
  3 av 5
    (1)
  Betyg besökare
  5 av 5
    (1)
  89 kr
 • 3

  Campo Viejo Reserva

  Medelfylligt och friskt med skönt kryddiga och lite vaniljiga toner. Inslag av mörka bär och dill. Passar fint till smakrika kötträtter som fläskkarré eller lammkotletter. Även bra till medelstarka ostar och tapas.
  Betyg recensenter  
  Betyg besökare
  3.5 av 5
    (4)
  109 kr
 • 4

  Club Privado Reserva

  Speciellt framtaget för att framhäva en modernare stil av Rioja Reserva. Balanserad och frisk smak med toner av röda och mörka bär, vanilj, rostade fat och körsbär. Fin balans och längd. Passar till grillade lammkotletter!
  Betyg recensenter
  4 av 5
    (2)
  Betyg besökare  
  109 kr
 • 5

  Lat 42 Gran Reserva

  Riktigt mycket rioja för pengarna! Solmogna röda bär och kryddor och en lång, elegant eftersmak. Utmärkt, fatkaraktär med toner av rostade kaffebönor och vanilj. Passar utmärkt till medelkraftiga rätter av mörkt kött.
  Betyg recensenter
  4.5 av 5
    (2)
  Betyg besökare
  4.33 av 5
    (15)
  129 kr
 • 6

  Marqués de Riscal Reserva

  Ett riojavin kan inte bli mer klassiskt än så här! Utvecklat med god, tät fruktighet, fatkryddiga toner, stråk av lakrits och mörk choklad. Passar utmärkt till både viltkött och lamm med gräddiga såser.
  Betyg recensenter
  4.5 av 5
    (2)
  Betyg besökare
  3.83 av 5
    (6)
  159 kr
 • 7

  Marqués de Murrieta Reserva

  Ett mycket lättmatchat vin som passar till rätter med kyckling, lamm, nöt eller fläsk. Kanske grillade lammkotletter, fräst paprika och en krämig tortilla. Eller varför inte en viltstek med skysås och potatisgratäng.
  Betyg recensenter
  4.6 av 5
    (2)
  Betyg besökare  
  209 kr

VÄLKOMMEN TILL VINOMONDO

Vinomondo är en webbplats om vin och alkoholhaltiga drycker. För att besöka webbplatsen måste du vara över 25 år.