Oväntade förklaringen till att Champagne inte har årgång

Många av oss ser champagne som drottningen av alla drycker. Vi må föredra ett glas rött – men det är någonting med champagne som ändå gör det lite lyxigare. Men när nästan alla andra viner stolt skyltar med vilken årgång vinet har så finns den uppgiften nästan aldrig med på en champagneflaska. Här är den något oväntade anledningen.

Årgången på en rödvinsflaska säger vilket år druvorna plockades. Har du en Cabernet Sauvignon från 2014 så vet du att de druvorna plockades just 2014. Anledningen till att den uppgiften så ofta saknas på just champagne-flaskorna är för att druvorna där faktiskt inte alltid är plockade samma år.

Hur lyxig än själva champagnen kan antas vara så är just distriktet Champagne egentligen ingen höjdare för vinmakare. Det är ofta betydligt kallare än i många andra vindistrikt och färre dagar med solsken. Det gör att skördarna sällan är lika bra just i distriktet Champagne. En rejäl storm skulle till och med kunna förstöra hela skörden.

En vinodlare måste ändå få ut ett antal flaskor varje år. Därför brukar odlarna i distriktet Champagne säkra upp genom att blanda olika årgångar av druvor. Och då blir svårt att ange vilken årgång innehållet har.

Om du däremot lyckas komma över en Champagne-flaska med en årgång. Ja, då betyder det precis som med rödvinet att alla druvor är plockade samma år. En sådan flaska brukar däremot inte vara särskilt vänlig mot plånboken.

arrowdown

Har du missat Veckans snackis?

Varje vecka gör vi vårt yttersta för att hitta de roligaste och mest intressanta snackisarna om vin & öl.

Med kunskap, genuint engagemang och en gnutta humor vill göra det roligt för dig att upptäcka nya favoriter i Systembolagets sortiment!

Få Veckans snackis i din mailbox, varje vecka!