En spansk öl som passar till alla tillfällen

Bryggeriet S.A. Damm finns, genom importören Moestue Grape Selections, på den svenska marknaden med favoriter som Estrella Damm, Daura Damm och Estrella Inedit.

En spansk öl som i internationella kretsar kallas “The Mediterranian Lager Beer”.

Bryggeriet Damms öl har under lång tid varit en favorit hos många öldrickare bland de spanska ölmärkena som finns på den svenska marknaden. Ölet passar väl till såväl husmanskost som lite kryddigare mat och är naturligtvis det självklara valet om det serveras spansk mat. Den avnjuts väl kyld och är en perfekt öl att njuta av tillsammans med gott sällskap.

En spansk öl från Medelhavet – för ett lite varmare klimat

August K. Damm och hans fru Melanie emigrerade från Alsace till Barcelona för att komma undan det Franco-Preussiska krigen som härjade för 140 år sedan. Resan tog de till Medelhavet där de äntligen kunde realisera sin dröm och göra det som de var allra bäst på, att brygga öl.

De etablerade sitt egna bryggeri och var snabba med att ta fram en egen lageröl som passade det lite varmare klimatet och som skiljde sig starkt från andra ölsorter som var populära.

Samma recept som tidigare

Receptet för ölen är fortfarande detsamma som orginalreceptet från 1876, där de grundläggande ingredienserna är mältat korn, ris och humle. Ingredienserna handlas in lokalt och odlas av jordbrukare i närområdet och dessa väljs noggrant ut för att säkerställa maximal kvalitet.

Kornet mältas lokalt enligt allra högsta standard i det egna mältningshuset som heter La Moravia. Det tar minimum 3 veckor för Estrella Damm att genomgå processen från blandning och jäsning till färdig produkt. Processen genom vilken ölen produceras har prisats flertalet gånger världen över.

När ett öl produceras är oxidering och mikrobiologisk förorening två problem som försvårar framställningsprocessen. Detta är något som Damm jobbar proaktivt med att förebygga. Genom att använda de allra mest moderna processer för framställning och förpackning har bryggeriet kommit långt på sin väg att minimera problemen. Visste du bland annat att den bruna flaskan som Estrella Damm kommer i skyddar ölet mot ultraviolett strålning?

FC Barcelonas officiella öl

Estrella Damm är Barcelonas mest populära öl och är även sponsor till FC Barcelona.

En av bryggeriets varumärkesambassadörer är Ferran Adrià (världens mest prisade kock som bland annat ligger bakom resturangen El Bulli). Han har varit delaktig i att, tillsammans med S.A. Damms bryggmästare, ta fram ett tillskott i Damms ölsortiment; Estrella Inedit.

Damms ölsortiment som finns tillgängligt på Systembolaget idag:

 • 1

  Estrella Damm

  Öl från distriktet i Spanien av Damm.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare
  5.00 av 5
    (3)

  17 kr
 • 1

  Daura Damm Gluten-free

  Öl från distriktet i Spanien av Damm.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare
  4.00 av 5
    (2)

  17 kr
 • 2

  Estrella Damm N. A. Non-Alcoholic

  Alkoholfritt från distriktet i Spanien av Damm.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare  

  12.90 kr
 • 3

  Inedit Damm

  Öl från distriktet i Spanien av S.A. Damm.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare
  5.00 av 5
    (1)

  59.90 kr
 • 4

  Inedit Damm

  Öl från distriktet i Spanien av S.A. Damm.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare
  5.00 av 5
    (1)

  19.90 kr

Artikeln sponsras av Moestue Grape Selections.