En vanlig öl är full med vitaminer och mineraler

Öl kan vara nyttigare än vad de flesta tror. Du får i dig många nödvändiga vitaminer när du tar en bärs. Dessutom är sockerhalten låg – och forskning pekar på att den skyddar mot Alzheimers.

Öl har blivit allt mer populärt som sportdryck efter ett marathonlopp eller ett skidlopp. Det tyska bryggeriet Erdinger marknadsför sitt alkoholfria öl som en sportdryck, och det kan finnas goda skäl till det.

Enligt forskarna innehåller öl förvånansvärt många nyttiga ämnen och vitaminer. I en vanlig bärs  finns bland annat fosfor, jod, magnesium, kalium och en hel del kalcium. Därtill är ölen relativt rik på vitamin B. Särskilt Guinness innehåller mycket vitamin B.

En vanlig öl är gjord på vatten, korn, humle och jäst. Kornets stärkelse omvandlas till socker när ölen jäses, men halten är inte högre än cirka fyra procent. En tredjedel mot en vanlig läsk, och mindre än lågsockerdrycker som till exempel Loka Crush.

Genom åren har det kommit forskningsrapporter som visar att en kall härlig öl skyddar mot Alzheimers, ger mindre benskörhet och får dina hormoner i balans. Dessutom kan kornet i öl ge skydd mot solskador, så en kall öl i solen är inte bara svalkande.

Men det gäller att dricka öl i måttliga mängder, eller välja sorter med mindre eller ingen alkohol alls. Dricker du för många öl är det risk att alkoholen tar ut de positiva hälsoeffekterna….