Forskning: 7 hälsovinster med att dricka vin

Det finns ett stort antal forskningsstudier som pekar på att vin i måttliga mängder kan vara positivt för hälsan. Här är 7 av hälsoeffekterna som forskningen säger att du kan få av ett glas vin. Vad sägs om friskare hjärta, jämnare blodsocker och gott humör?

Det kan ibland vara svårt att veta vad man ska tro när man läser nyhetsartiklar om forskning. När det gäller vin finns det många rapporter som pekar på positiva hälsoeffekter vid måttlig konsumtion – men även studier som säger att det bästa skulle vara att avstå helt. Men det vore väl tråkigt?

 1. Bättre minne och inlärning
  Rött vin innehåller antioxidanten resveratrol. I vissa forskningsstudier har man funnit att ämnet gör det lättare att minnas, ökar inlörningen och gör att du får mer känslor.
 2. Bättre hy
  Vissa ämnen som finns i rött vin verkar hämma bakterierna som orsakar akne. Det finns till och med hudkrämer som innehåller resveratrol, men de sägs inte vara lika effektiva som att dricka i sig dem via rött vin.
 3. Lägre risk för leversjukdom
  Det låter för bra för att vara sant, för alkohol sägs ju öka risken för leversjukdom. Men forskare har funnit att risken för icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom minskar för de som dricker ungefär ett litet glas vin om dagen. Kanske är det bra för levern att få jobba lite i alla fall?
 4. Bättre humör
  Spanska forskare har studerat personer som drack mellan två och sju glas vin i veckan och kom fram till att de har lägre risk för att få depression än de som inte dricker vin alls.
 5. Bättre tänder
  Dina tänder blir rödfärgade när du dricker rött vin, men faktum är att vinet verkar antibakteriellt i munnen och gör att du får mindre risk för karies och tandlossning. Åtminstone tror forskarna det.
 6. Bättre immunförsvar
  Lärare brukar ofta bli förkylda när de träffar snoriga barn, men en studie visar att de som dricker lite rött vin klarar sig bättre än de som är helnykterister. Forskarna tror att det är antioxidanterna i vinet som förbättrar immunförsvaret.
 7. Bra för hjärtat
  Ett eller två glas vin om dagen skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom enligt en studie som svenske professorn Fredrik H Nyström har gjort. Röda viner ska vara bäst.