Forskning visar: Ditt språk blir bättre efter en öl

Ny forskning inom alkohol av nederländska forskare visar nu att måttliga mängder alkohol förbättrar uttal.

Känner du dig extra bra i munlädret efter en öl? Engelskan flyter på som aldrig förr? Då har du forskningen på din sida.

Bakom studien inom alkohol står brittiska och nederländska forskare. De samlade 50 utländska studenter som alla nyligen börjat läsa vid ett universitet i Nederländerna. Studenterna delades in i två olika grupper där ena halvan fick dricka en liten mängd alkohol medan den andra halvan serverades alkoholfri dryck.

När det sedan var dags för testet utvärderades samtalen av modersmålstalare. Dessa fick inte veta vilka som hade druckit starköl och vilka som fått alkoholfritt.

Öldrickarna fick genomgående bättre betyg för sin nederländska och det var framför allt deras uttal som prisades.

Forskarnas teori

Slutsatsen av denna forskning betyder givetvis inte att språkförmågan ökar exponentiellt för varje öl som passerar din strupe. Forskarnas teori är att en liten mängd alkohol får hämningar att släppa något samtidigt som själva ölen i sig inte ger någon större berusning. Och den som vågar sig möjligen på att uttala ord som man i annat fall skulle avstå från att uttala.

Många är vi säkert som känt att språket – i synnerhet när man pratar engelska – flyter på lite bättre med en öl innanför västen. Men som vanligt med alkohol är tricket alltså att veta när det är dags att sluta.