Forskning visar: Drick öl och slipp träningsvärken

Är det bättre att skippa träningsdrycken och ta en bira i stället? Nej, riktigt så funkar det dessvärre inte. Men forskning visar att en alkoholfri öl efter träningspasset rentav kan främja din prestation.

Det var inför München Maraton som Tekniska universitetet i München gav försökspersonerna 1–1,5 liter alkoholfri veteöl varje dag tre veckor innan och två veckor efter loppet.

Vad blev effekten? Öl-pimplarna hade 20 procent färre inflammationer (Det vi kallar träningsvärk) än en kontrollgrupp.

Dessutom hade de bara en tredjedel så många förkylningar. Anledningen anses vara att ölen innehåller så pass mycket antioxidanter som stärker immunförsvaret – samtidigt som den alkoholfria varianten saknar starkölens skadliga ämnen.
Men hur är det då för dig som vill ta en öl med alkohol i efter träning?

Jo, det är riktigt dåligt att dricka mycket öl efter ditt pass. Forskning från italienska University of Perugia har visat att proteinsynteserna, som främjar muskeltillväxten, minskar med 24 procent efter fem öl. Däremot visar samma forskningsrapport att de inte minskar alls om man dricker två öl efteråt.

Klart står i alla fall att det genom öl, precis som all flytande föda, är lätt att få i sig mycket energi, speciellt med tanke på kolhydratmängden i ölen. Michele Olson, som forskar om träning på Auburn University, konstaterar i en intervju med tidningen Health att problemet är att alkohol är uttorkande – medan du efter en träning behöver få i dig mycket vätska.

Rekommendationen då? Om du har tränat, se då till att dricka i måttliga mängder – och helst alkoholfritt.

arrowdown

Dricker du samma sorts öl som alla andra?

Varje dag förgyller nya bryggare vårt vackra land med nya ädla drycker på Systembolagets hyllor. Men märks det i försäljningen? Hipstermecka, mikro-boom eller helt vanlig ful-öl?

Vinomondo listar Sveriges 9 mest sålda öl-sorter!