Franska frossan: Vinbrist väntar efter rekordusel skörd

Det kan bli dåligt med franska viner framöver – årets skörd i Frankrike beskrivs av det franska jordbruksministeriet som “historiskt dåligt”. Myndigheten räknar med att höstskörden mellan augusti och oktober kommer att bli hela 17 procent mindre jämfört med året innan.

Orsaken till den minst sagt dystra prognosen är – som vanligt – ett för jordbrukarna uselt väder. I Sydvästra Frankrike – där det berömda vindistriktet Bordeaux ligger – har många vinrankor förstörts av kylan. Även i nordöstra delen av landet i Alsace har odlingarna påverkats av kallt väder, skriver Agence France-Presse.

Huruvida kvaliteten också kommer att påverkas är ännu så länge oklart, men mängden kommer garanterat att leda till en tuff ekonomisk situation för många av odlarna.
En del vingårdar har reserver sparade från föregående år, men det gäller långt ifrån alla. Nu vill vin-nationen ta itu med situationen inför framtidens dåliga skördar.

Bernard Farges, ordförande för den nationella kontrollkommittén AOP/AOC menar att odlare som inte har något sparat lager eller extra kapital kan få det tufft med årets vinskörd. Han berättar dock att han jobbar tillsammans med ministeriet för att få till bättre lösningar för liknande situationer i framtiden.