GI-experten: Här är alkoholdryckerna du ska välja – när du vill gå ner i vikt

Du har äntligen bestämt dig för att gå ner i vikt. Men så var det alkoholen. Måste du verkligen sluta helt med livets goda? Vinomondo ställde frågan till Sveriges mest kände kostrådgivare Ola Lauritzson.

– Välj ett torrt vin; rött, vitt eller rosé spelar inte så stor roll, säger han.

Ola Lauritzson är känd som hela Sveriges GI-expert. Du har säkert sett honom i TV-sofforna eller som ansiktet utåt för sitt företag GI-boxen. Men alkohol och GI-metoden borde rimligtvis vara svårt att kombinera, eller?

Om jag vill gå ner i vikt men ändå vill dricka alkohol – vad ska jag dricka då?

– Försök tänka smart genom att undvika alkoholhaltiga drycker som, utöver energi från alkoholen, också innehåller andra kalorier. Öl innehåller mycket av sockerarten maltos. Drinkar med läsk, juice och sockerlag eller söta likörer gör man bäst i att undvika. Smartare är att välja ett torrt vin; rött, vitt eller rosé spelar inte så stor roll. Om man vill ha en drink så välj en sockerfri läsk till spriten och smaksätt hellre med lime, ingefära eller bär, säger Ola Lauritzson. Han fortsätter:

– Med det sagt ska man vara medveten om att alkohol, oavsett form, innehåller ganska mycket kalorier och kommer att försämra förbränningen. Suget efter skräpmat och träningsviljan har tyvärr också en tendens att påverkas efter en kväll med mycket alkohol.

Alkohol är förstås aldrig bra för den som vill gå ner i vikt. Men Lauritzson är tydlig med att det finns både sämre och bättre alternativ.

Finns det något speciellt jag borde kontrollera och tänka på i vinhyllan på Systembolaget?

– Det är beklagligt att man som konsument inte har möjlighet att kontrollera innehållet i vin och andra alkoholhaltiga drycker – ett obegripligt undantag till andra drycker och livsmedel. Men håller man sig till generellt “torra viner” så är det i regel bra. Intressant att veta är att cava/champagne/prosecco ofta innehåller mer socker än vanligt vitt vin.

Vad dricker du helst själv?

– En varm sommardag måste jag erkänna att en kall öl smakar bra. Numera finns det många bra varianter av low-carb öl och alkoholfria öl att välja mellan, om jag kan väljer jag det. På kvällen njuter jag gärna av ett “stort, smörigt” glas vitt – eller varför inte ett lite lättare kylt rödvin?

Om man följer GI-metoden men vill ha en skön sommar-middag vid grillen – vad rekommenderar du då?

– På sensommaren är väl skaldjur det givna svaret. Och till det gärna en bra Chablis. Jag älskar att grilla; en god köttbit med grillade grönsaker som zuccini, lök, paprika, svamp blir aldrig fel. Brukar också lägga ett par citroner på grillen och trycka ut citronjuice över grönsaker och köttet innan serveringen – det förhöjer smaken och sänker intressant nog GI-värdet marginellt.

FAKTA

Tre öl med mindre kolhydrater

Solsidan Low Carb Premium Dry – 0,76g kolhydrater / 100g
Spendrups Bright – 0,70g kolhydrater / 100g
Pripps Blå Pure – 1g kolhydrater /100g

 • 1

  Bright Brew

  Öl från distriktet Dalarnas län i Sverige av Spendrups.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare
  5.00 av 5
    (1)

  14.70 kr
 • 2

  Pripps Blå Pure

  Öl från distriktet Hallands län i Sverige av Carlsberg Sverige AB.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare  

  11.50 kr
 • 3

  Solsidan Low Carb Premium Dry

  Öl från distriktet i Sverige av Solsidans Bryggeri AB.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare  

  18.80 kr

Läs också vår topplista med kalorisnål öl!