Här är nya surölen – gjord på rabarber

Fruktig, syrlig smak med inslag av grapefrukt, ljust bröd och rabarber.
Där har du beskrivningen av ett nytt tillskott på Systembolagets ölhylla. Namnet: S:t Eriks Rabarber Sur.

S:t Eriks Rabarber Sur är den andra surölen som släpps av stockholmsbryggeriet på Systembolaget hittills i år. Denna gång har bryggarna använt svensk rabarbermust och fryst rabarber i ölet och den välkända grönsaken med dess fruktiga smak är en beprövad smaksättare när man ska kombinera sött och surt.
Ölet beskrivs som torrt, friskt och har en tydlig syra som harmoniserar med den pigga rabarbersmaken. “Beskan i ölet är väldigt låg för att låta syran i ölet få det utrymmet den förtjänar” förklarar David Peuriere, Head Brewer på S:t Eriks Bryggeri.

– Vi har bryggt flera suröl på sistone och när vi tillsätter något från växtriket så visar det sig att klassiska smakgivare som exempelvis rabarber fungerar utmärkt som smakkombination till det syrliga ölet, säger David Peuriere.

Ölet som släpps nationellt i Systembolagets fasta sortiment är en del i S:t Eriks strävan att lansera öl som är stiltypiska och nyanserade. Den växande trenden med suröl är ger också S:t Eriks möjlighet att nå nya konsumenter.

– Vi märker att de som hör av sig med kommentarer och gärna frågar efter suröl på olika mässor har en liten annorlunda inställning till öl än de som oftast målas upp som den typiska craftölsdrickaren, säger David Peuriere.
– Suröl verkar tilltala en publik som uppskattar nyanserad balans i recepten snarare än att maximera intrycken.

Fakta S:t Eriks Rabarber Sur
Artikelnummer: 1211-03
22,90 kr
330 ml
Alkoholhalt 4,7%
Lansering 2:a mars