Här är perfekta drinken till grillmaten

Börjar du också tröttna på samma gamla grillade korvar och hamburgare? Du är inte ensam. Flera av oss söker inspiration utifrån för att hotta till grillmaten. Vinomondo tog ett samtal med ”Sveriges Mästerkock”-profilen och Italien-experten Hassan Roshandel. Han ger oss den perfekta Italienska grillkvällen – med en utsökt fördrink. – Vill man slänga på något köttaktigt på grillen så slänger man på en kanin, säger han.

Hassan Roshandel, 57, hade arbetat som skräddare större delen av sitt liv. Då ställde han upp i Sveriges Mästerkock och blev snabbt en av de största profilerna. Han briljerade med sin kunskap om Italiensk mat och kultur.

Efter att ha glömt att lägga till kapris i maten åkte han snöpligt ur programmet. Men Roshandel vände det till något positivt. Han åkte tillbaka hem till Jönköping och startade en italiensk restaurang. Och självklart namngav han den till Kapris. – Kapris blev mitt fall så nu ska jag vända det till en fördel. Och det är väldigt kul, säger han.

Grillkvällar hos Roshandel består däremot av betydligt mer än bara svenska korvar och hamburgare. Får Roshandel välja så blir det självklart italienskt.

– Här i Sverige kan du gå in i vilken affär som helst och hitta kött, karré och färdiga hamburgare till grillen. I Italien är det inte så. Vart du än går så finns det kanin, hare och förstås en massa skaldjur. Där grillar man inte kött på så sätt som vi gör i Sverige, säger han. Han fortsätter:

– Vill man slänga på något köttaktigt på grillen så slänger man på en kanin. Att få tag på en kanin att grilla i Sverige är visserligen inte lika enkelt som i Italien. Men Roshandel intygar att det är värt besväret.

När du fått tag på kaninen så ska du förstås göra någonting extra av den grill-kvällen. Då tipsar Roshandel om ”Aperol Spritz”. Det är Italiens populäraste drink och består ofta av Aperol och härlig italiensk Prosecco. Det är perfekt som en förerink – och när maten serveras kan sedan Prosecco fortsätta vara drycken för kvällen. Det italienska mousserande vinet passar perfekt till lättare rätter. Om du gör maten väldigt kryddig så ska du däremot i stället försöka hitta ett mer smakrikt vin, konstaterar Roshandel.

– Ju mer kryddad mat du har, desto mer smakrikt vin ska du ha, säger han.

FAKTA

Så gör du en ”Aperol Spritz” till fördrink:

Börja med att lägga is i glaset. Blanda sedan tre delar Prosecco och två delar Aperol. Om du vill ha en alkoholsvagare variant kan du fylla ut med sodavatten. Avsluta med att lägga i en apelsinklyfta.

 • 1

  Aperol

  Aperitif och dessert från distriktet i Italien av Barbero.
  Betyg recensenter
  Betyg besökare
  5.00 av 5
    (2)

  179 kr
 • 2

  Prosecco Pizzolato

  Mousserande vin från distriktet Venetien i Italien av La Cantina Pizzolato.
  Betyg recensenter
  3.5 av 5
    (2)
  Betyg besökare
  3.80 av 5
    (5)

  95 kr