Köp inte champagne – innan du har läst det här
Du behöver inte vara expert för att kunna njuta av ett gott glas vin. Men speciellt när det gäller champagne så blir faktiskt bättre om du i alla fall har lite koll på vad du sysslar med. Sajten Vivino.com har listat 10 punkter att hålla reda på för att du ska kunna briljera nästa gång du får ett glas bubbel i handen.
1. Champagne är champagne – ingenting annat
Du har säkert hört någon jobbig besserwisser gnälla om det förut. Men det finns faktiskt en anledning till det. Champagne är bara, och vi menar bara, de flaskor som kommer från regionen Champagne i Frankrike. Du kanske tror att det bara handlar om att odlarna i Champagne vill vara lite mer speciella än resten – men det är faktiskt mer betydelsefullt än så. Klimatet är extremt i regionen Champagne vilket ger äkta champagne sin unika smak. Allt annat både är och smakar som något annat.
2. De tre kategorierna
Champagne kan antingen vara ”Non-Vintage”, ”Vintage” eller ”Prestige Cuvee”. De flesta flaskor du har druckit är troligtvis ”Non-Vintage”. Det är den vanligaste och även billigaste kategorin. Namnet kommer från att champagne, till skillnad från andra viner, inte på samma sätt kan ha en årgång. Klimatet är så speciellt i regionen att det vissa år inte går att få till fulla skördar. Därför blandas champagnen av olika årgångar och blir då ”Non-Vintage”.
Vintage Champagne görs bara de riktigt bra vinåren då skördarna har överträffat sig själva. Därav är också flaskorna dyrare. Den mest exklusiva champagnen är ”Prestige Cuvee” som bara görs på de allra mest exklusiva vingårdarna i Champagne.
3. Brut eller Extra Dry?
Här behöver du känna till två märkningar. Brut – som betyder att champagnen är väldigt torr. Och ”Extra Dry” som faktiskt, namnet till trots, inte är lika torr som Brut även den fortfarande är torr.
4. Druvorna
Tre olika druvsorter används till champagne. Det är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Det här gör också att den unika smaken i just champagne blir så tydlig. En italiensk prosecco och spansk cava innehåller helt andra druvor – och smakar därför också helt annorlunda.
5. Olika stilar
Champagne görs antingen som Golden, Rosé eller Blanc de blancs. Den vanliga sorten som du sannolikt tänker på som champagne är Golden. I rosé Champagne tillsätts Pinot Noir vilket ger en något djupare smak – de flaskorna är också oftast dyrare. Bland de blanc är vanlig golden Champagne – men som gjorts enbart på Chardonnay.
6. Hur det smakar
En bra champagne ska på samma gång vara både krämig och krispig. Det är motsatserna som skapar det fantastiska.
7. När ska de köpas?
Man kanske tror att champagne-priserna går upp med efterfrågan inför nyår. Men faktum är att champagne generellt är billigast just i december. Det är då du ska hamstra för att ha några flaskor liggande till de där varma vårkvällarna i maj.
8. Hur ska det serveras?
Champagne ska serveras kallt. Om du har bråttom kan du slänga in flaskan i frysen eller ställa den i isbad. Champagnen kommer vara kall efter 15-20 minuter. Servera i champagneglas eller, i brist på annat, i vitvins-glas.
9. Du kan korka flaskan igen
Ja, faktiskt. Bara för att en flaska råkade bli halvt urdrucken efter att gästerna fått sina fördrinkar så behöver du inte lämna den oöppnad i kylskåpet. För bara några tior kan du köpa en återförslutare i välsorterade nätbutiker. Med en sådan kan du förvara den öppnade flaskan i en vecka utan att det tappar för mycket av sina bubblor.
10. Så många bubblor i en flaska
Så den eviga frågan – hur många bubblor är det i en flaska champagne. Enligt Vivino.com är svaret 100 miljoner… eller? Det är nog säkrast att du räknar dem själv.