Länderna som dricker mest öl – Sverige sämst i Norden

Nya hipsterbryggerier som dyker upp var och varannan dag. Visst måste väl svenskarna ligga i topp vad gäller öl-konsumtion? Inte ens nästan.

Vi svenskar brukar nog tro att vi är ganska hyggliga på att hinka i oss öl. Men faktum är att vi inte ens är i närheten av de riktiga stora öl-nationerna.

Enligt statistik från The Brewers of Europe så ligger Sverige så långt ner som på en en 26:e plats av 30. Svenskarna dricker så lite som 47 liter öl per capita.

Man skulle till och med kunna kalla oss dåliga så in i Norden. Vi blir nämligen slagna av alla våra nordiska grannländer. Finland kniper förstaplatsen i Norden med sina 77 liter per capita, följt av Danmark på 60 liter och så slutligen – den ultimata förnedringen – Norge på med 49 liter.

Men om vi jämför oss med Europas mest öl-drickande länder spelar vi alla i korp-ligan. Tjeckien innehar förstaplatsen med smått otroliga 143 liter öl per capita.

Det skiljer hela 37 liter mellan Tjeckien och andraplatsen som går till Tyskland.

För att se hela Europa – spana in listan här under:

beer-statistics

Källa: Beer Statistics 2016 edition

arrowdown

Dricker du samma sorts öl som alla andra?

Varje dag förgyller nya bryggare vårt vackra land med nya ädla drycker på Systembolagets hyllor. Men märks det i försäljningen? Hipstermecka, mikro-boom eller helt vanlig ful-öl?

Vinomondo listar Sveriges 9 mest sålda öl-sorter!