Mannerström: Väldigt stolt att alla har råd

Sauvignon Blanc på handplockade druvor från Loire – utvalt av Sveriges mest folkkäre gastronom. Kan det blir bättre?
– Jag tycker att vi lyckats väl med att få fram ett riktigt läckert vitt vin som verkligen adderar något till nuvarande utbud, säger Leif Mannerström.

Behöver Leif Mannerström egentligen en närmare presentation? De flesta svenskar känner till honom som en av Sveriges främsta och mest folkkära kockar. Utmärkelserna har blivit många genom åren: utnämnd till kockarnas kock tre gånger, Guide Michelin-stjärna under tio år på Sjömagasinet, frimärke och belönad med medalj av kungen för sina gärningar inom svensk gastronomi. Och nu vill han även visa oss hur en riktig god fransk Sauvignon blanc skall smaka. Att det skulle vara en Sauvignon Blanc var ingen tvekan.
– Nej, jag gillar den här typen av vin under den här tiden på året, då dricker jag ofta Sauvignon blanc. Och jag ville vara med i processen och plocka ut exakt rätt vin, som skulle vara balanserat och inte smaka för mycket. Mitt mål var att det ska tillföra något, och inte bara vara ett vin i mängden, säger han.

Valet föll på familjen Marie och Thierry Delaunay – femte generationens vinodlare i Loiredalen. De använder sparsamt med
bekämpningsmedel, och de handplockade druvorna är av högsta kvalitet. – Vi fattade tycke direkt tycke för varandra, säger Leif. Jag är ordningsmänniska och hos Marie och Thierry var det rent och snyggt. Deras hantverkskvalitet imponerade stort.

Hur blev resultatet, tycker du?
– Vinet vi fått fram är en fin balans mellan karaktär och härliga smaknyanser. Jag är verkligen nöjd med resultatet – det är ett riktigt Mannerström-vin.

Vinet har redan fått fina vitsord. ”Livets goda” ger betyget 87 av 100 med motiveringen: ”Sauvignon Blanc tydlig med toner av fläder, krusbärsblad, citrus, äpple och örter tillsammans med blommiga inslag. Krispig frukt med viss rondör och ett piggt citrusinslag. Gör ingen vän av druvan besviken.”

Hur viktigt var det med ett vin för mindre än 100 kr?
– Jag är väldigt stolt över att vinet så väl harmonierar både i kvalitet och tillgänglighet, detta vin kan alla köpa.

Vad äter du till ditt eget vin?
– Kan säga att vinet står sig mycket väl utan mat också, men just kombinationen mat och vin har naturligtvis varit det centralt för mig under framtagningsprocessen. Jag har ätit mycket av vår egenodlade sparris i olika former till vinet, där brynt smör och rostade hasselnötter till är en riktig höjdare. Fisk och skaldjur passar naturligtvis mycket väl.

Men här kommer en förmaning från kockarnas kock:
– Min Sauvignon blanc ska förstås drickas välkylt – och i riktiga glas. Jag vill inte se något pappmuggeri.

Fotnot:
Leif Mannerström Sauvignon Blanc lanserades den 24:e maj i Systembolagets beställningssortiment och kan beställas till alla Systembolagsbutiker och utlämningsställen i hela landet. Leveranstid är cirka åtta dagar.

 • 1

  Leif Mannerström Sauvignon Blanc

  Vitt vin från distriktet i Frankrike av The Company of Urban wines And Other Liquids…
  Betyg recensenter
  Betyg besökare
  4.00 av 5
    (2)

  99 kr