Morgon – trotjänaren som lockar en ny generation vindrickare

Det har gått närmare 25 år sedan Georges Duboeufs “Morgon” presenterades för de svenska vindrickarna. Nu håller klassikern på att slå igenom hos en helt ny generation vindrickare.

Det heter ju att “Morgonstund har guld i mun” – och i det här fallet får vi nog anse att uttalandet stämmer. Landets sommelierer har på det senaste fått upp ögonen för de bäriga vinerna från Beaujolais i södra Bourgogne.

– Det är kul att en så klassisk region hittar en ny målgrupp men det känns också helt naturligt då “fräschare” mat och vin står högt i kurs hos den medvetne konsumenten säger Linn Ljungkvist, vd på Valid Wines och importör av Georges Dubouefs viner i Sverige.

Tog svenskarna med storm

Den 1 augusti 1993 dök “Morgon” för första gången upp på hyllorna i Systembolaget. Det röda vinet från druvan Gamay tog de svenska vindrickarna med storm.

– Vinet är väldigt fruktig och härlig i stilen. Den är smakrik men utan att vara sträv, säger Linn Ljungkvist, VD på Valid Wines.

Och just att vinet kan behålla smakrikedom, men utan tanninernas strävhet, gör att det går att matcha med många olika sorters rätter. Vinet är gott till alla de härliga höstsopporna på sötpotatis, pumpa och svamp. Men det passar också att dricka till lättare viltkött (hjort och fågel) samt till smakrika fiskrätter såsom bouillabaisse berättar Linn Ljungkvist.

Toppårgång till svenskarna

Nyligen lanserades toppårgången 2015, den bästa på länge.

– Det är en årgång som man kan spara i ett par år. Men framför allt är det en väldigt bra kombination av kraft och elegans, säger Linn.

Vinet kommer från Beaujolais, beläget i Södra Bourgogne i Frankrike. Georges Duboeuf som fått smeknamnet “The King of Beaujolais” ligger till stor del bakom att den klassiska vinregionen nådde sin nya storhetstid under slutet av 1900-talet då han var med och skapade hypen kring Beaujolais Nouveau. Den årliga traditionen att dricka de nyligen skördade druvorna från regionen, som alltid infaller tredje torsdagen i november.

Fakta:

Och så var det det här med namnet. Nej, “Morgon” är inget försvenskat vinnamn så som vi ibland kan se på hyllorna i Systembolaget i dag. Det är namnet på byn där Georges Duboeuf än i dag styr vintillverkningen tillsammans med sin son Franck och barnbarnet Adrien.

 • 1

  Morgon

  Rött vin från distriktet Bourgogne i Frankrike av Georges Duboeuf.
  Betyg recensenter
  4.6666666666667 av 5
    (3)
  Betyg besökare
  4.25 av 5
    (8)

  109 kr