Nyårsguiden: Allt du behöver veta om champagne

Årets stora champagne-dag närmar sig. För att du ska få den största möjliga njutningen av de dyrbara dropparna ger vi dig en snabbguide.
Många gör misstaget att servera champagnen iskall – men tänk på att smaken delvis försvinner då. Rätt temperatur vid servering ska vara mellan 6-8 grader.
Gott nytt år, önskar Vinomondo!

Så serverar du
1. Håll champagnen väl kyld till serveringen (men inte FÖR kyld), delvis för att korken inte ska smälla av vid öppning. Kyl vinet två till tre timmar i kylskåp eller ställ i ishink med hälften is och hälften vatten, då kyls flaskan på 30 minuter.
Den korrekta serveringstemperaturen anses vara mellan 6-8 grader.

2. Börja med att ta bort folien. Lossa grimman med sex varv. Ha alltid en tumme på korken så att den inte smäller av. Här är det viktigt att flaskan är kyld, om flaskan är varm upptill så är det större risk att korken flyger iväg.

3. Håll flaskan i ett bra grepp, ena handen runt korken och andra handen i längst ner, med tummen i botten. Luta flaskan lite, håll i korken och vrid på flaskan.

Torrhetsbeteckningar
Brut – Betyder att champagnen är torr
Extra Brut – Extra torr (mindre än 6 gram socker/liter)
Demi-Sec – Halvtorr

Olika betydelser
Cuvée – de flesta champagne är inte årgångsbetecknad (på engelska NV = Non Vintage), de kallas för standardcuvéer. Standardcuvéen är en blandning av viner från flera årgångar och olika vingårdslägen.

Vintage/Millésimé – de år skörden håller speciellt hög kvalitet produceras årgångsbetecknad champagne, även benämnd millésimé på franska. Vinerna måste lagras i minst tre år med jästfällningen och håller därefter för ytterligare lagring.

Blanc de Blancs – champagner som är gjorda på endast chardonnaydruvan.

Blanc de Noirs – champagner som är gjorda på endast blå druvor, pinot noir och pinot meunier

Så lagrar du bäst
Champagne är ett tacksamt vin att lagra på grund av syran i vinet. Den perfekta temperaturen för lagring av champagne är 10-12 grader. Det är viktigt att dag- och kvällstemperaturen inte varierar. Flaskan ska ligga ner så att korken har kontakt med vinet hela tiden. Annars kan korken torka ut. En standardchampagne kan lagras upp till 3-5 år, medan en årgångs- och prestigechampagne kan klara flera decennier i en vinkällare.

Det finns tre dominerande druvsorter som man använder sig av i Champagne (utgör runt 99 procent):
Pinot Meunier – Blå druva
Pinot Noir  – Blå druva
Chardonnay – Grön druva