Ölet som görs på gamla brödrester
Nu kommer ölet som är bryggt på gammalt överblivet bröd. Zero Waste Ale görs av Spendrups, 80 kilo gammalt bröd går åt till 1500 flaskor.
I veckan släpptes Zero Waste Ale, ett öl bryggd på överblivet bröd. Ölet kommer att finnas på sammanlagt tio svenska Scandichotell från norr till söder och lanseras i begränsad upplaga. Zero Waste Ale är ett projekt som görs tillsammans med Scandic Sveriges leverantör Spendrups Bryggeri.
Zero Waste Ale är det första ölet som Scandic och Spendrups släpper tillsammans. Projektet ingår i Scandics hållbarhetsstrategi inom Food & Beverage där ambitionen är att samarbeta med andra aktörer för att hitta nya, spännande och kostnadseffektiva sätt att arbeta hållbart.
– Det känns riktigt kul att få arbeta fram en sån här produkt tillsammans med Spendrups. Det här är ett tydligt exempel på hållbarhetsprojekt som kan göras ihop med andra aktörer. Vi kan inte göra arbetet själva utan vi behöver bli ännu vassare på hållbara och roliga projekt tillsammans med andra som värdesätter det lika högt som vi, säger Thomas Fankl, ansvarig för Food & Beverage på Scandic Sverige.
Ölet bryggs i Spendrups utvecklingsbryggeri på huvudkontoret i Vårby. För att brygga 1 500 flaskor öl behövs cirka 80 kilo bröd, och totalt kommer runt 400 kilo bröd per år kunna användas till bryggningen.
– Det har varit roligt och utmanande att ta fram en Zero Waste Ale. Vi visar samtidigt att det går att ta tillvara på restprodukter. Vi behöver tänka mer cirkulärt när vi ska ta oss an hållbarhetsutmaningarna och då måste vi samarbeta. Det är ett fantastiskt bröl och det ska bli spännande att höra Scandics gästers omdömen, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups Bryggeri.