Så förändrade öltörstiga galler världens vindrickande

Ekfaten som vinet lagras i är i dag en viktig del av processen. En stor del av smaken kommer just från faten. Men det har inte alltid varit så. Faktum är att det var några galliska öldrickare som helt ovetande ändrade vinkulturen för all framtid.

I årtusenden förvarades vin i lerkrukor. Egyptierna gjorde det, grekerna gjorde det och även romarna. Lerkrukorna var inget mer än en förvaring. Det fanns ingen tanke på att de skulle ge någon smak till vinet – vilket det sannolikt heller inte gjorde i någon större omfattning.

När romarna däremot började utöka sitt imperium började de gamla vinkrukorna vara ett problem. Soldaterna ville nämligen inte bara ha mat och vapen med sig till slagfältet. Vinet var ofta renare att dricka än vatten – och gissningsvis gav de soldaterna även ett rus efter ett tungt slag. Men att förflytta lerkrukor var inte det lättaste. Tidigare civilisationer hade använt palmträd till att göra träfat. Men palmträd var inte de lättaste att böja till fat. Det var ingen kostnadseffektiv lösning för romarna. Så av händelse snubblade de på några öldrickande galler, skriver sajten vinepair.com.

Gallerna transporterade sitt öl i ekfat. Romarna insåg att det var både enklare och billigare än andra lösningar. Och började därför i snabb takt övergå till att transportera vin i just ekfat.

Tanken var under lång tid bara att kunna förvara vinet i faten. Men snart insåg romarna att de där ekfaten även gav vinet smak. Och snart insåg man att det dessutom lönade sig att låta vinet ligga kvar i faten en längre tid – så att de fick ännu mera smak. Där föddes den moderna vinkultur som vi lever i ännu i dag.