Ett enkelt test – så vet du hur länge du kan lagra ditt vin

När du hittar ett vin du verkligen gillar så köper du kanske några flaskor extra. Det kanske är en tillfällig nyhet på Systembolaget eller ett fynd på Danmarksresan. Men hur ska du veta hur länge du kan lagra vinet? Sajten Vivino.com har tagit fram ett enkelt test som du kan göra på vilket vin som helst.

Det enda du behöver är penna och papper – och förstås en flaska vin. Öppna flaskan och drick mindre än hälften. Anteckna noga vad du tycker om vinet, vilka smaker du gillar och så vidare. Tryck sedan tillbaka korken och ställ vinet i kylskåpet.

Nästa dag öppnar du flaskan igen. Häll upp ett glas och (speciellt om det är ett rött vin) vänta tills vinet når rumstemperatur. Smaka sedan på vinet och anteckna igen vad du tycker om det. Fortsätt så varje dag tills vinet är slut.

Nu har du en tydlig beskrivning av hur vinet förändrats från dag till dag. Om det visar sig att vinet smakade gott genom hela testperioden så har du ett vin som du kan lagra länge. Man brukar säga att vinet i så fall kan lagra 2-3 år för varje dag det klarade sig i kylskåpet. Om vinet däremot bara smakade ok efter den första dagen och sedan tappade mycket av sin smak så är det ett vin du kanske dricka lite snabbare.

Om du har turen att ha hittat ett vin som du kan lagra så behöver förstås ändå lagra det på rätt sätt. Lagra vinet liggande så att vinet hela tiden når korken. På det viset undviker du att korken torkar. Förvara det svalt och skymt från solljus. Om du fixar det – så grattis! Du har nu påbörjat byggandet av din egen vinkällare.