Skruvkork eller naturkork? Vi hjälper dig välja!
Du sitter på en fin restaurang. Har beställt in vin, sommelieren kommer in med en flaska rött, visar den för dig – men i stället för att ta fram en vinöppnare och öppna flaskan men det där välbekanta, ploppande ljudet så vrider han helt enkelt av kroken, den lossnar med ett liten knak. Inte riktigt vad du har tänkt dig, va? Så vad beror det där på? Att du har så svårt att tänka dig att dricka ett riktigt kvalitetsvin som öppnas med skruvkork.
Ja, vi måste nog börja med traditionens makt. Att viner i århundraden har buteljerats med hjälp av en kork gör att den där ritualen – öppningen, ljudet och känslan av hur korken släpper greppet om flaskan – för många hör till själva själva vindrickandet. Sommelierer måste till och med genomgå en särskild examen för där de lär sig att öppna en vinflaska “ordentligt”. Det ger en slags status – medan vem som helst bara kan vrida av en skruvkork.
Dessutom finns det en exklusivitet. Korkarna tillverkas av barken från en speciell sorts korkek som framförallt växer i Spanien, Portugal och Nordafrika. Den här resursen är alltså begränsad.
Utöver det bidrar den med en kvalitetsaspekt. Korken har den uppenbara kvaliteten att den inte släpper igenom några vätskor, samtidigt som materialet är flexibelt – dessutom låter den lite, lite syre passera och nå vinet. Detta, påstår många, hjälper vinet att utvecklas i flaskan.
Men: samtidigt bär vissa korkar på en slags bakterie som ger något som kallas korkdefekt. Det är inte farligt men gör att vinet blir odrickbart och luktar – typ – blöt hund.
Och det kanske inte känslan av det där ploppande ljudet är värt?
Det här är ett problem du slipper med en skruvkork. De har funnits sedan slutet va 1950-talet och sluter ofta fullständigt tätt – men skruvkorkar med större kvalitet kan ges samma effekt som de vanliga korkarna; det vill säga ett visst genomflöde av syre ner till vinet. Dessutom varierar de inte i kvalitet på samma sätt som naturkorkar.
Men det går inte att lagra viner med skruvkork, menar många. Fast där går åsikterna isär. En vintillverkare i Washington har i den här undersökningen kommit fram till att viner snarare lagras bättre med skruvkork!
Summa summarum, alltså: Det är kanske omöjligt för skruvkorken att ersätta den där genuina känslan som en naturkork och öppnandet av den ger. Men samtidigt behöver skruvkorken inte betyda några kvalitetsförsämringar av vinet – och den får risken för korkdefekt att försvinna.
Och kanske, om vintillverkarna vågar börja använda skruvkorkar till sin kvalitetsvin, så kan det där vridet och det knakande ljudet i framtiden ge samma, romantiska, effekt som ploppandet från en kork.