Starköl – smalare än både läsk och glass

Så här mitt i värmeböljan är det ganska oslagbart att svalka sig med en kall öl. Men öl pekas ganska ofta ut som en kaloribomb som ger ölmage. Ganska orättvist – för en stor stark innehåller mindre socker och kalorier än både läsk och glass.

Är du nöjd med vikten du har och vill inte gå upp? Eller har du bestämt dig för att minska midjemåttet något? Inte sällan pekas ölen ut som en kaloribov som ger större mage. Men till stor del är det faktiskt en myt. Den enkla grundregeln är att om du vill hålla vikten ska du äta och dricka lika många kalorier per dygn som du förbränner. För en vuxen person handlar det ofta om cirka 2000 kalorier. Är du aktiv så bränner du nog mer, sitter du mest still kanske du förbränner något mindre.

Öl, läsk och glass är tre kylvaror som har en strykande åtgång så här i värmeböljan. Och faktum är att ölen är den av de tre som innehåller minst antal kalorier och har den överlägset lägsta sockerhalten!

En liten PET-flaska med 50 cl Coca-Cola innehåller hela 43 gram socker, motsvarande 14 sockerbitar. Coca-Colan ger dig 210 kalorier.

En vanlig Magnum Mandel äter du upp på några minuter – och den är ännu onyttigare än Coca-Colan. Vissa brukar kalla glass för HCHF i stället för LCHf – High fat, high carb. En Magnum Mandel innehåller 26 gram socker och 18 gram fett och ger dig 285 kalorier. Åtta sockerbitar åker ner med några tuggor.

Hur är det då med ölen? Jo, en vanlig stor stark (40cl) innehåller 185 kalorier och bara 15 gram socker. Det motsvarar ungefär fyra sockerbitar.

Du får visserligen i dig energi även från alkoholen, men sammantaget blir du mindre tjock av en stor stark än en Magnum eller Coca-Cola.

– Ja, man bör ta med alkohol i beräkningen om man är orolig för att gå upp i vikt eller önskar gå ner i vikt. Fett är den energikälla som ger flest kalorier per gram, 9 kcal per gram. Näst efter fett är alkoholen vår energitätaste källa med hela 7 kcal per gram, säger Heléne Bertéus Forslund, medicine doktor och dietist på Avdelningen för klinisk näringslära vid Sahlgrenska akademin till Systembolaget.