Svensk köpte whiskyflaska för 240 000 kr

En enda flaska Bowmore från 1965 släpptes på Systembolaget. Redan samma dag blev den såld. Priset? Håll i dig: 240.000 kronor.

Bowmore 1965 är en av de mest eftertraktade whiskysorterna i världen, och endast 232 flaskor släpptes globalt. En av dessa kom till Sverige och såldes alltså inom loppet av några timmar på Systembolagets webb.Totalt 52 år av lagring och mognad på den väderbitna Islaykusten har satt sin karaktär på dropparna, och 1965 var året när Bowmore ändrade sina metoder i destilleriet. Bowmores whisky från 60-talet är smått legendariskt och flera årgångar har fått några av de högsta poängen någonsin av stora sajter som till exempel Whisky Advocate. Och smakar det så kostar det, närmare bestämt 240.000 kronor. Nu gissar vi dock att köparen inte kommer att dricka de dyra dropparna utan ställa dyrgripen på en hylla.

De senaste åren har intresset för att samla på whisky vuxit och det är fortfarande skotsk malt- och blended whisky som attraherar samlare på de inhemska auktionerna. Whisky har dessutom blivit ett högintressant alternativ som investeringsform, ofta bättre än att satsa pengar på aktier.