Tips på vin till indisk mat – 6 viner som fixar stark och smakrik mat
Letar du efter ett gott vin till indisk mat? Med karaktäristiska smaker som curry, chili och kryddblandningen garam masala gäller det att hitta ett vin som kompletterar dessa smaker.
Indisk mat är ofta väldigt smakrik och många gånger stark mat, vilket också sätter vissa krav på drycken som serveras till. Öl passar ofta bra till kryddstark mat som tikka masala och starka rätter med curry i, men ett gott vin kan vara minst lika passande till det indiska kökets smaker.
Generellt sett bör du undvika vinsorter med hög alkoholhalt om du ska kombinera drycken med kryddstark mat. De flesta väljer gärna ett lätt vin till indisk mat.
Ett tips på vin till indiska rätter är vita vinsorter, då de svalkar smaklökarna från alla starka kryddor. Satsa på ett syrligt vin med fruktiga toner.
Om du hellre dricker rödvin till maten bör du servera en mjuk sort som inte är alltför kryddigt i sin smak, röda bordeauxviner passar ofta bra.