Trumps beslut hotar craft beer-trenden i USA: ”Det är skrattretande”

Donalds Trumps nya tullavgifter på stål och aluminium har redan retat upp politiker och företagare inom EU. Men nu kommer kritiken från ett mer oväntat håll. Trumps beslut riskerar sätta stopp för craft beer-trenden i USA.

– Det sätter verkligen press på affärerna, säger Chad Melis, marknadschef på Colorado-bryggeriet Oskar Blues, till New York Times.

Annons

Den nya brygden från vårt favoritbryggeri har en ren och glimrande gul ton med en luftig skumkrona. Allt förpackat i en behaglig balans mellan humle och de rostade malttonerna.

Craft beer, eller hantverksöl som är den rätta benämningen på svenska, har blivit en stor trend både i USA och i Sverige. Fler och fler nya småbryggerier har dykt upp under de senaste åren. Men nu kan det vara slut med tillväxten – på grund av Donald Trumps tullavgifter.

Donald Trumps nya 10-procentiga tullavgifter på stål och aluminium har redan skapat stora rubriker runtom i världen. Europeiska företag oroar sig för att inte kunna konkurrera på den amerikanska marknaden. Men även inom USA får beslutet kritik. Framför allt av alla dessa nya småbryggerier. Ölburkarna är gjorda av aluminium. Och en stor del av det aluminium som används i amerikanska ölburkar kommer från utlandet. Priserna lär nu därför höjas för de redan hårt pressade bryggerierna.

– Det sätter verkligen press på affärerna. Det kommer att påverka vår förmåga att växa och skapa nya jobb och investera i våra samhällen, säger Chad Melis, marknadschef på Colorado-bryggeriet Oskar Blues, till New York Times.

Enligt Melis kan de nya tullavgifterna kosta bryggeriet så mycket som 400 000 dollar per år.

De stora bryggerikoncernerna har mer pengar att röra sig med och kan därför lättare klara en sådan smäll. Det gör att just de mindre bryggerierna som dykt på senare år väntas drabbas hårdast.

Trump-administrationen har hävdat att aluminium som importeras från andra länder är en risk mot säkerheten i USA.

– Det är skrattretande, säger Damian Brown, som grundade Bronx Brewery för några år sedan.
Han fortsätter:

– Det är inte lätt att argumentera för att ett ark aluminium av den storlek som används för att göra dryckesburkar på något sätt, formar eller utgör en risk för den nationella säkerheten.