Champagne, prosecco och cava – Vad är skillnaden?
Vi svenskar gillar bubblor! Mousserande vitt vin tillhör storsäljarna på Systembolaget – och det finns ju så många olika sorter! Har du koll på vad som är vad? Här presenterar vi de viktigaste skillnaderna mellan de populära mousserande vinerna Prosecco, Cava och Champagne!
Olika områden
Champagne får endast tillverkas i området i Frankrike som går under samma namn. Cava är inte geografiskt bundet på samma sätt och produceras på flera platser i Spanien. Prosecco tillverkas i Veneto-regionen i närheten av staden Treviso i norra Italien.
Olika druvor
Champagne tillverkas av tre olika druvor, Chardonnay, Pino noir och Pinot meunier. Cava produceras främst på Macabeo, Parellada och Xarel-lo, även om det också förekommer viner gjorta på Chardonnay och Pinot noir. Prosecco tillverkas huvudsakligen av vindruvan Glera som tidigare hette just Prosecco.
Olika bubblor
Champagne genomgår en andra jäsningsperiod på flaska, där den får sin naturliga kolsyra. Från början är alltså Champagne ett stilla vitt vin som hälls på den slutliga flaskan tillsammans med lite jästkultur och socker. Långsamt uppstår då bubblor och smak i flaskan. Även Cava genomgår en andra jäsning på flaska. Prosecco däremot genomgår sin jäsning i en ståltank innan den tappas på flaska.
Olika lång lagring
Prosecco lagras i ståltank mellan 18 och 24 månader innan det fylls på flaska. Cava lagras i minst nio månader, medan en årgångschampagne kräver en minst 36 månader lagring.
Tips på tre bra Prosecco
Tips på tre trevliga Cava
Tips på tre charmiga Champagne
Läs gärna våra topplistor årets bästa prosecco eller 7 mousserande som funkar lika bra som champagne!