Så väljer du rätt glas till vinet

Ett vinglas är inte bara ett vinglas. Att välja rätt vinglas till rätt vin kan ta smakerna till nästa nivå. Här är en liten guide till olika vinglas som passar till olika sorters vin.

Cabernet-glas:

Det så kallade Cabernetglaset är kanske det vanligaste och mest använda vinglaset. Det fungerar bra med de flesta röda viner och luftar vinet ba. Tack vare dess ganska raka sidor så luftar den upp tanniner och sägs vara extra bra på att få fram smakerna i Cabernet Sauvignon, Malbec och Bordeaux-viner. Undvik att använda glaset till vitt vin, de kommer inte till sin rätt här.

Champagne-glas:

De flesta kan nog gissa att det här glaset är det bästa för mousserande viner. Traditionellt sett serverar vi champagne i smala och höga glas som lutar lite inåt. Designen gör att bubblorna stannar kvar längre och de kan få skumma lite under serveringen. Glaset passar väldigt bra även för Prosecco, Cava och andra mousserande viner.

Chardonnay-glas:

Här är glaset som hjälper till att släppa loss aromerna i vita viner, särskilt chardonnay. Glaset sägs släppa loss aromerna i vinet extra bra genom sin generösa öppning. Även syror och smaker kommer till sin rätta i chardonnay-glaset. Glaset påminner om pinot noir-glaset.

Pinot Noir-glas:

Här är glaset som förhöjer njutningen av en riktigt god Pinot Noir. Ballongformen gör att ännu mer av de subtila smakerna smakerna släpps fram och öppnar upp. Formen är också idealisk för att du ska kunna dofta på vinet. Ett underbart glas även för många andra smakrika rödviner.

Sauvignon Blanc-glas:

Det här glaset är utformat för att släppa fram de komplexa smakerna och tonerna i lätta Sauvignon blanc-druvor. De raka sidorna gör att det är lätt att skilja det från andra glas, även om det ibland blandas ihop med cabernet-glaset. Det här glaset gör att många lätta eleganta vita viner kommer extra mycket till sin rätt.