Ett vin från Aconcagua framställs av druvor som har växt i dalgångar mellan dramatiska berg norr om Santiago i Chile. Här har man en kraftig skillnad mellan dag- och nattemperatur vilket påverkar kvaliteten på druvorna positivt.
Ett vin från Aconcagua framställs vanligen på de gröna druvorna sauvignon blanc eller chardonnay eller de röda pinot noir, carmenère, shiraz eller cabernet sauvignon. Chile är ett land som har optimala förutsättningar för vinodling och de senaste åren har viner härifrån ökat otroligt i popularitet. Speciellt de röda som har en mycket fin fruktighet är omtalade. Ekologisk och biodynamisk vinodling ökar mycket i detta område.
Ett vintips är Cono Sur Organic Chardonnay som är ett ekologiskt vin med doft av citrus och inslag av ananas, persika och mineral. Det är ett prisvärt vin som passar utmärkt till skaldjur och ljusa kötträtter. Vill du istället ha ett rött vin som är kryddigt och mustigt finns till exempel Villard Pinot Noir som har inslag av jordgubbar, björnbär, peppar, kanel och choklad. Detta serveras med fördel till olika kötträtter.
Vin från Aconcagua med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
Corralillo Sauvignon Blanc
Vitt vin från distriktet Aconcagua i Chile av Matetic Vineyards.