Cava är Spaniens svar på champagne och ett vin från Cava betyder egentligen att det kommer från en källargrotta. Ett annat ord för vinkällare kan man säga.
95 % av all Cava tillverkas i olika områden runt Katalonien. Ett vin från Cava Barcelona Cordoniu i regionen Penedes i Spanien passar utmärkt till tapas, som är det spanska svaret på smörgåsbord. Dessa smakrika smårätter älskas lika mycket av både spanjorerna själva och turisterna.
Cava är Spaniens mousserande vin och ett vintips är Freixenet som också kommer från samma område. Producenterna i området lagrar sina flaskor i grottgångar vilka man även kan besöka om man är i området. De tillåtna druvorna för en cava är bland annat den lokala Xarel-Lo och Macabeo men även Chardonnay. Vill du ha en torr och osötad beställer du en brut natur men vill du ha en söt beställer du en dolce. Övriga beteckningar är extra brut, brut, extra seco, sec och semi-sec.
Vin från Cava med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
Mas Pere Selecció Brut
Mousserande vin från distriktet Cava i Spanien av Pere Ventura i Familia.