Det finns inte mycket som slår en riktigt bra ostbricka. Vin till ädelost är givet, och vi ska ge några tips på vin som kan passa.
Ska man ha vin till ädelost är portvin ett givet val. Den passar ypperligt till blåmögelost och kompletterar de flesta sorterna på en balanserad ostbricka med kex väldigt väl. Ofta serveras ostar med olika marmelader, och portvinet plockar upp de fruktiga smakerna på ett fantastiskt sätt samtidigt som det lyfter fram de komplexa smakerna i ädelosten.
Ett annat gott vin är det ungerska dessertvinet Tokaji som med sin sötma och apelsintoner är en solkar vinnare. Detta vin passar framförallt till ostar med stark smak, så som Roquefort eller Stilton.
Ett annat vintips är en klassisk Sherry som med sin sötma och sina russintoner passar de flesta ädelostar då den bryter av fint mot det salta samtidigt som det lyfter fram den fylliga smaken av ädelosten.
Gott vin till blåmögelost och grönmögelost (Cambozola, Roquefort, Stilton, Gorgonzola)
1
Château du Juge
Vitt vin från distriktet Bordeaux i Frankrike av Bordeauxslott.