Vodka och gin blir handsprit i vården

Handsprit har blivit en stor bristvara i coronakrisen. Men nu kommer hjälp att tillverka handsprit från oväntat håll.
Både tillverkaren av vodka, Absolut, och ginproducenter har bestämt sig för att deras produkter ska användas till desinficering inom främst sjukvården.

Sprittillverkaren Absolut slår om delar av sin produktion och satsar på att tillverka ren sprit som kan användas i sjukvården.
Absolut berättar att en tank på 200 000 liter sprit redan har producerats och spriten ska sedan blandas med gel hos någon annan tillverkare för att skapa exempelvis handsprit.
Vi kommer aldrig att sälja “Absolut vodka handsprit”, men vi är glada att kunna hjälpa till, säger kommunikationschefen Paula Eriksson till SVT Nyheter.

Och i Storbitannien har ginproducenter fått samma lysande idé.
Destillerier från Dundee i Skottland till London har slagit om sin produktion för att skapa handsprit när larmen började komma om att coronaviruset spreds snabbt i Storbritannien.

Och det kommer att behövas väldigt mycket handsprit och tvål kommande månader.
Folkhälsomyndigheten har höjt risknivån för smittspridning till den högsta nivån. Det finns tecken på samhällsspridning.

Ett allmänt råd till EU:S medborgare är att tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök.
Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.