Mousserande vin från Spanien kallades länge för “spansk champagne”. Sedan 1970-talet är det dock cava som gäller, då namnet champagne är ursprungsskyddat. Upptäck den variation och karaktär drycken besitter, den är ju trots allt världens mest exporterade mousserande vin.
Cava har på något sätt hamnat lite i skymundan för champagnen, trots att mousserande vin från Spanien är det mest exporterade världen över.
Tillverkningsmetoden är densamma som för champagne, det som skiljer smaken och karaktären åt är de regionala skillnaderna; precis som med annat vin påverkar jordmånen, klimatet och såklart druvsorterna hur slutprodukten kommer att smaka. Spanska mousserande viner tillverkades länge på uteslutande spanska druvor som macabeo, xarel-lo och paralleda, men på senare år har även pinot noir och chardonnay tillåtits. Druvan xarel-lo ger drycken en lätt bitterhet i eftersmaken, vilket ger den karaktär.
De torrare vinerna är överlag gjorda på mer högkvalitativa spanska viner, och är således de du ska leta efter när du vill ha mousserande vin. Detta är en festlig dryck som passar till många måltider.
Mousserande vin från Spanien med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
Platino Pink Moscato
Mousserande vin från distriktet i Spanien av J García Carrión.