De omtalade böljande kullarna är en orsak till att ett rött vin från Toscana kan ha vitt skilda smaker trots att det framställs från samma druva.
Den kända druvan Sangiovese är den traditionella i ett vin från Toscana men på senare år har man börjat att blanda upp med andra druvsorter. För att skapa ett fylligare vin använder man även Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.
Majoriteten av vinerna är röda och torra, men det går även att hitta ett som har lite mer sötma. Generellt kan man säga att Toscana är ett vindistrikt i Italien som håller både stil och klass. Ett gott vin som är framställt av Toscanas traditionella druva är Rocca Guicciarda som har en nyanserad kryddig smak med inslag av körsbär, skogshallon och choklad. Detta mustiga rödvin passar fint till både lamm- och nötkött.
Brancaia är ett annat vintips. Här har man blandat ut den traditionella druvan med Merlot och Cabernet Sauvignon och resultatet är en nyanserad kryddig smak med fatkaraktär.
Vin från Toscana med högst betyg (finns på Systembolaget)
1
Lamole di Lamole
Rött vin från distriktet Toscana i Italien av Tenimente Pile e Lamole.