3 saker du INTE visste om färgen på vinet

Rödvin, vitt vin eller rosé. Ja, så långt är det inte så svårt att skilja på färgen på vin. Men vill du kunna glänsa på riktigt under släktmiddagen så behöver du veta mer än så. Sajten Vivino.com har listat tre spännande fakta om vinets färg.

1. Färgen kommer från skalet

De flesta tar för givet att vita viner per automatik är gjord av ljusa bär – och tvärtom. Men en ljus champagne kan faktiskt vara gjord av mörka bär som Pinot Noir eller Pinot Meunier. Anledningen är att färgen på vinet alltid kommer från skalet. Vill du göra ett ljust vin så ska du med andra ord snabbt ta bort skalet – så att inte det får ligga och jäsa med vinet. Ju längre skalet får vara kvar desto mörkare blir vinet.

2. Mörkare färg – mer tanniner

Tanniner är varje rödvindrickares bästa vän. De ger mer och kraftigare smak – och är dessutom, enligt forskare, den beståndsdel i vin som gör att vi kan påstå att vin är bra mot hjärt och kärlsjukdomar. Du kan avgöra hur mycket tanniner som finns i vinet bara genom att titta på färgen. Tanninerna kommer nämligen från skalen. Som du redan vet blir vinet mörkare ju längre skalet får ligga kvar. Ett mörkare vin har med andra ord också mer tanniner.

3. Mörkare färg – mer smak

Som du kanske listat ut vid det här laget så kommer färgen även ge en hint av hur vinet kommer smaka. Tanninerna ger som du vet en kraftigare smak. Det betyder alltså att ett mörkare vin, där skalet har fått ligga kvar, även har en fylligare och kraftigare smak. Du kan testa genom att hälla lite vin på ett hushållspapper. Håll ditt finger på andra sidan pappret och se om du kan se det genom fläcken. Kan du inte det här du ett väldigt fylligt vin. Eller så smakar du bara på vinet – det går snabbare.