5 enkla sätt att öppna en vinflaska – utan en korkskruv

Gästerna ska precis komma när du inser att du lånade ut din enda korkskruv helgen innan. Plötsligt står du där med tre flaskor vin som inte går att öppna. Du kanske har sett virala videoklipp på någon öppnar en vinflaska med en sko… men innan du ger det på något galet så är det bättre att du testar de här betydligt enklare sätten.

1. En vanlig skruv och en tång

Jo, det är så enkelt som det låter. Ta en helt vanlig skruv från verktygslådan. Diska av den och skruva sedan in den i vinkorken. Hur långt du skruva beror förstås på hur lång skruven är – avgör med ögonmåttet vad som blir bäst. Ta sedan en helt vanlig tång och dra ut skruven. Då följer korken snällt med.

2. Använd en fickkniv

Använder du fickkniven, eller en annan smal kniv, ska du vara försiktig så du inte helt enkelt trycker ner hela korken i flaskan. Pressa försiktigt ner knivbladet i korken utan att för den skull bara göra ett stor hål. Dra sedan ut kniven, och korken, genom att samtidigt försiktigt skruva på knivbladet.

3. Skosnörsmetoden

Det här tipset låter kanske lite osannolikt men det fungerar faktiskt. Ta ett skosnöre av läder och knyt en knut i änden av det. Tryck sedan ner knuten vid sidan av vinkorken med ett vasst föremål. När du fått ner hela knuten så att den placerar sig under korken så kan du dra i skosnöret och få upp korken med den.

4. Majshållaren

Många av oss har små majshållare hemma som är egentligen är till för att hålla den varma majskolven när vi ska äta den. Men de små spikarna som vi använder för att fästa dem vid majen fungerar faktiskt lika bra på en vin kork. Tryck ner majshållaren i korken och skruva lätt samtidigt som du drar upp den – då kan du få med dig korken upp.

5. Hammare och spik

Jo, det är precis som det låter. I stället för att använda en skruv kan du slå in några mindre spikar i korken. Slå ner dem i en rad så att du sedan kan dra i dem alla samtidigt med hammaren. Dra sedan i spikarna som om du skulle försöka dra ut dem – men när du drar i alla samtidigt så kommer korken att hänga med ut.