Blir inte lurad – Bluffmärkningar på vinflaskor

Det låter ibland så bra när du läser på etiketten. Det finns otaliga märkningar på vin som får dig att känna att just det vinet är något alldeles speciellt. Men det kan faktiskt hända att du är totalt grundlurad. Sajten Vivino.com har tagit fram en lista på fyra av de vanligaste lögnaktiga märkningarna på vinflaskorna. Du kommer bli överraskad – vi vågar lova att du någon gång blivit lurad av de här.

1. Gold Medal Standard

Oj, det här vinet har vunnit håller guldmedaljskvalitet – det måste ju vara gott, eller? Nej, det behöver faktiskt inte betyda någonting alls.

[optin-monster-shortcode id=”eokhoy1bswgkqdtk”]

Det finns ingen officiell term som heter ”Gold Medal Standard”. Om vinet verkligen hade vunnit ett pris så hade de sannolikt stått det i stället – så du kan lite på att flaskan du håller i handen faktiskt är raka motsatsen. Det kan förstås vara ett gott vin i alla fall – men du bör inte välja på grund av den märkningen.

2. Grand Vin

Även här låter det rätt bra, inte sant? Och Grand Vin var faktiskt ursprungligen en märkning som användes för franska vinodlares bästa viner. Men, som du säkert gissar, finns här ett stort men. Det finns inga som helst officiella regler för hur ett vin med den märkningen ska vara eller vem som får använda den. I princip kan din kusin i Värmland slänga på en Grand Vin-etikett på sin egen hemjästa variant – och det kan vara lika sant. Med det sagt så kan det stå Grand Vin på några riktigt utsökta flaskor med franskt vin, men det innebär inga garantier.

3. Winemaker´s Selection

En vinodlare är sannolikt ganska korkad om han slänger på en ”Winemaker’s Selection”-märkning på sitt sämsta vin. Det höjer inte direkt trovärdigheten. Men det finns inga garantier. Har du otur så har någon på marknadsföringsavdelningen kommit på snilleblixten att använda den termen för att få ett halvdåligt vin att sälja lite bättre. Så köp inga viner bara för att det står så.

4. Reserve/Grand Reserve

Nu slår du kanske bakut. För Grand Reserva betyder att ditt spanska vin har lagrats länge, det vet du. Men läs en gång till. Grand Reserve är någonting helt annat. Ett litet a blir faktiskt väldigt viktigt att hålla koll på här. Termerna Reserve och Grand Reserve kan användas på i stort sett vilka viner som helst – men blandas tyvärr ganska ofta ihop med det betydligt mer regelstyrda termerna Reserva, Grand Reserva och Riserva.