Bra vin till dillkött – 3 viner till en svensk klassiker
Letar du efter ett bra vin att dricka till dillkött? De flesta skulle kanske välja öl, men det går alldeles utmärkt att dricka vin till dillkött.
Gillar du husmanskost är dillkött en höjdare. Det vanligaste är kanske att dricka öl till rätten. Men faktum är att vitt vin passar alldeles utmärkt. Ingredienserna är som bekant bland annat kött från kalv, morötter, dill, ättika och socker. Det ger maträtten en sötsyrlig smak, vilket passar utmärkt till det vita vinet.
När man väljer vin till dillkött så bör man tänka på att rätten i sig är ganska smakrik, och därför behöver man även ett smakrikt, gott vin. Pröva ett vin med sötfruktsyrlig ton för att matcha det sötsyrliga i maten, till exempel från Alsace och gärna av druvan pinot blanc. Önskar du en lite lägre fruktsyra kan du välja pinot gris i stället, som också är vanligt i Alsace-vin. Båda druvorna ger en frisk och blommig smak.