Man kan egentligen bara ge ett råd till någon som söker efter vin till italiensk mat: välj ett gott vin från Italien. Det Italienska köket är så rikt på råvaror att inget vin kan passa till allt.
När man pratar om vin till italiensk mat tänker många på något som ska passa till en buffé med flera olika italienska rätter. Är det den typen av måltid som gäller är det aldrig fel med mousserande vin. Eller “vini spumanti” som det heter på italienska.
Har man istället tänkt bjuda på pasta med charkuterier kan ett klassiskt italienskt rödvin som Barolo passa perfekt med sin kryddiga och kraftiga smak. En italiensk druva som ger bra vin till de flesta kötträtter är Sangiovese.
Vita viner från norra Italien har ofta en frisk, syrlig och lite krispig smak som går väldigt bra ihop med fiskrätter tillagade med fetare fisksorter. Ett helt annat sätt att tänka när det gäller vintips och mat är att utgå från sitt favoritvin och sedan välja råvaror som passar till.
Bra rött vin som passar till italiensk mat (och finns på Systembolaget)
1
Barbera d’Alba Luigi Voghera
Rött vin från distriktet Piemonte i Italien av Luigi Voghera.