Byggde trappa – med plats för 156 vinflaskor

Varför bara bygga en trappa när man samtidigt kan skapa ett unikt utrymme för alla vinflaskor? tänkte hantverkaren Murray Berril från Australien. 
Sagt och gjort – här är konstruktionen som fått stor spridning i världens inredningstidningar. En trappa som också är ett vinskåp.
– Jag avskyr att skapa tomma ytor när jag renoverar hus, folk betalar ju för tomrum då, säger Murray.

Idén till att bygga en trappa med inbyggda vinhyllor hade Murray Berril från Australien funderat på i flera år. Ju fler hus som hantverkaren hjälpte till att renovera, desto mer frustrerad blev han över alla “döda ytor” som han var med och skapade.
Men för någon månad sedan fick han nog när det var dags att bygga en trappa.
– Jag har byggt trappor många gånger, men den här gången ville jag pröva något helt nytt, berättar han. Husägaren ville ha plats för sina vinflaskor bakom trappan, men jag började skissa på en annan lösning.

Det blev en ganska unik lösning, som du ser på bilden. Ur varje trappavsats kan man dra ut en låda fylld med vinflaskor.
– Det tog mig tio dagar att bygga allt och totalkostnaden landade på ca 30 000 kronor. Trixet är att lådorna måste vara starka för att klara av flaskornas tyngd, men det gick att lösa.
Och jodå, lådorna är isolerade och en termometer har koll på att flaskorna ligger i rätt tempeeratur under de varma sommarmånaderna.

Nu har husets ägare en unik vinförvaring – med plats för inte mindre än 156 flaskor.
Och hantverkaren Murray Berril lär bli nedringd kommande månader av folk som vill ha samma coola vintrappa.
– Den enda negativa reaktionen jag fått är att det borde ha varit fler trappsteg och plats för ännu mera vin, skrattar Murray.