Så snäll är din julsnaps mot miljön

Drick julsnapsen med gott klimatsamvete. Själva brännvinet orsakar låga CO2-utsläpp. En vanlig julsnaps motsvarar 700 meter bilkörning.
Största delen kommer från förpackningen och odlingen av spannmål.

Altia har undersökt koldioxidavtrycket från Koskenkorva Vodka och det visade sig att merparten av koldioxidutsläppen under Koskenkorva Vodkas livscykel härstammar från produktens förpackning samt odlingen av råvaran korn. Det cirkulärekonomiska destilleriets andel av koldioxidavtrycket är relativt liten.

Koldioxidavtrycket från Koskenkorva Vodka som säljs i glasflaska är 2,19 kg CO2e/liter och från den som säljs i återvinningsbar PET-flaska 1,60 kg CO2e/liter. Om utsläppen ställs i proportion till exempelvis bilkörning, som är ett vanligt jämförelseobjekt, motsvarar 2,19 kg CO2e en 14 kilometer lång körsträcka med personbil och 1,60 kg CO2e en drygt 10 kilometer lång körsträcka.

Förpackningsmaterialet har stor inverkan på produktens koldioxidavtryck. Koldioxidavtrycket från Koskenkorva Vodka som säljs i återvinningsbar PET-flaska är cirka 27 procent mindre än från den som säljs i glasflaska. Förpackningens andel av hela produktens koldioxidavtryck är 43 procent för glasflaskan och 24 procent för
PET-flaskan. Odlingen av korn, som används som råvara, är den andra faktorn som ger upphov till störst koldioxidutsläpp. Kornets andel av Koskenkorva Vodkans totala koldioxidavtryck är 40 procent för glasflaskan och 54 procent för PET-flaskan.

– Beräkningen av koldioxidavtrycket ger oss viktig information som hjälper oss att vidareutveckla vårt miljöarbete. Vi förväntade oss att förpackningens andel av utsläppen skulle vara stor, och vi kommer nu att lägga stort fokus på att minska koldioxidavtrycket från dryckesförpackningarna, säger Hannamari Koivula, Hållbarhetschef på Altia.

– Vi anade också att kornodlingens andel skulle vara stor, och för att minska den deltar vi i forskningsprojektet Carbon Action. Där undersöks hur kolbindningen i marken skulle kunna ökas genom mer effektiva odlingsmetoder och därigenom motverka klimatförändringarna, säger Koivula.