Socker i vin – så undviker du Systembolagets sockerbomber
Allt fler uppmärksammar de höga sockernivåerna i många av de mest populära vinerna på Systembolaget. Om man tittar på Systembolagets mest säljande viner så syns det tydligt – de tio mest säljande röda boxarna har en genomsnittlig sockerhalt på 8 gram per liter. Det är mer än fyra gånger mer än ett normalt rödvin. Socker i vin är nämligen ett utmärkt sätt att förklä enkla smaker så att de upplevs som smakligare och rundare.
Socker säljer alltså inte bara i kakor och snabbmat, utan även på vinhyllan. De flesta konsumenter bryr sig nämligen inte om sockerhalten utan vill bara ha ett gott vin. Man kan kort sammanfatta det med att ”sött smakar gott och gör att vi blir sugna på mer”.
Den bistra sanningen är att många viner är dolda sockerbomber, och socker kan för många vara långt mer hälsofarligt än alkoholinnehållet.
Allt vin innehåller socker
Alla viner innehåller socker. Socker finns nämligen naturligt i vindruvor. I vintillverkningen jäser druvorna och omvandlas till alkohol. Anledningen att vin innehåller socker är att jästen inte lyckas omsätta allt socker i druvorna till alkohol under jäsningen. Ungefär 1-2 gram socker per liter finns därför även i de torraste vinerna.
Viner som säljs i EU får inte innehålla tillsatt socker för att det ska bli sötare, däremot tillsätter vissa producenter koncentrerad druvmust, vilket gör att sockerhalten blir högre.
Vin med lägre sockerhalt
Systembolaget har uppmärksammat den oroväckande trenden med allt mer socker i vin och har därför börjat ange sockerinnehållet på samtliga produkter i det fasta sortimentet. Du hittar sockerinnehållet på hyllkantsetiketten eller på Systembolagets hemsida.
Så vad gör man då om man vill undvika allt för söta viner? Idag finns ett stort utbud av sockersnåla rödviner på Systembolaget – leta efter viner märkta med märkta med sockerhalt <3 g/l. Rent allmänt finns det ett antal huvudregler som är bra att hålla koll på.
Socker i rött vin
De flesta röda viner på Systembolaget innehåller 2-4 gram socker per liter.
– Viner ur smaktyperna fruktigt & smakrikt eller kryddigt & mustigt som beskrivs som mycket fruktiga eller syltiga innehåller ofta lite mer socker.
– Viner som är gjorda på Zinfandel / Primitivo är ofta sötare. Likaså viner som är gjorda enligt den sk appassimento-metoden, där torkade druvor används vilket gör vinet mer koncentrerat och ger det en högre sockerhalt, precis som med russin.
Socker i vitt vin
De flesta vita viner på Systembolaget har 2-13 gram socker per liter.
– Chardonnay och Sauvignon blanc som är odlade i svala områden som Nya Zeeland, norra Frankrike eller norra Tyskland innehåller sällan mer än 3 gram socker per liter
– Viner av druvan Gewurztraminer innehåller ofta lite mer socker
Socker i rosévin
De flesta rosévinerna på Systembolaget innehåller 1-6 gram socker per liter, men många ligger på högst 4 gram per liter.
– Fruktiga och smakrika roséviner kan ofta ha en högre sockerhalt.
– Zinfandelrosé, sk “white zinfandel”, har ofta mer socker än annan rosé.
Fakta: så mycket socker innehåller 9 av de mest sålda vinerna
Röda viner
Castelforte Ripasso – 6 gram socker per liter
Tommasi Graticcio Appassionato – 9 gram socker per liter
Zensa Primitivo – 14 gram socker per liter
Vita viner
Brochet Facile Sauvignon Blanc – Mindre än 3 gram socker per liter
Ecologica Torrontés Chardonnay – 6 gram socker per liter
Stoneleigh Sauvignon Blanc – Mindre än 3 gram socker per liter
Roséviner
Barefoot White Zinfandel – 33 gram socker per liter
Domaine de Collavery – Mindre än 3 gram socker per liter
Mulderbosch Rosé – 4 gram socker per liter
Läs också vår topplista för öl med lite kolhydrater!