Svenska forskarna: Därför ska du hälla vatten i whisky

Varför gör vatten i whisky att den smakar godare?

Dricker du din whisky-pinne ren, med is – eller några vattendroppar? Nu har forskare vid Linnéuniversitetet hittat svaret på den eviga frågan: Varför vatten i whisky att den smakar godare.

Svaret finns på molekylnivå, enligt forskarna Björn Karlsson och Ran Friedman på Linnéuniversitetet, som presenterar en studie i den vetenskapliga tidskriften Scientific Report nu i veckan.

Räknat, inte smakat

Men det är inga känsliga tungor som prövat sig fram till den kaxiga slutsatsen – de har räknat.

– Det här baserar vi på ett allmänt känt uttalande om att whisky ska smaka bättre när man tillsätter vatten i, och vi ville med vår forskning bekräfta det här som har varit betraktat som en myt. Vi är inga stora whiskydrickare själva, så vi vet inte detta personligen, säger Björn Karlsson till SVT.

Smaken på whisky karaktäriseras av så kallades amfipatiska molekyler. En av dessa är guajakol, som bestämmer en stor del av den smak vi upplever på whiskyn.

Reagerar olika beroende på alkoholkoncentrationen

Guajakol reagerar olika beroende på alkoholkoncentrationen. Den kommer bättre till sin rätt när alkoholstyrkan är lägre och det är därför som whiskyn får mer smak om den späds ut med vatten.

Vid buteljering späds whiskyn ut med vatten till 40 procent för att ge whiskyn sin distinkta smak och doft och genom att tillsätta ytterligare lite vatten kan man således lyfta fram smaken ytterligare.


Av Peter Ericsson, 2017-08-16 kl 14:16