Trump bjöd på champagne – från Kalifornien

Efter att Donald Trump svurits in som president bjöd han gästerna på Champagne – från Kalifornien. Men det var faktiskt inte fake news, även om vinproducenter i Frankrike inte är lika glada.

Som du säkert vet finns det tydliga riktlinjer för vad som får kallas Champagne. Champagne är en region i Frankrike. Det är den regionens unika miljö som gör den lika unika drycken. Det är det som skiljer äkta champagne från vanligt bubbel.

Men när Donald Trump bjöd in till sin bankett var det likaväl någonting som kallas för ”California Champagne” som stod på menyn, enligt LA Times.

Det är lätt att tro att det bara kommit in en gnutta fake news på menyn. Och så var det kanske också – lite beroende på hur man vill se det. ”California Champagne”, från vinhuset Korbel Champagne Cellars, har nämligen varit i blåsväder förut. Obama bjöd på samma dryck under sin bankett 2013. Den gången möttes det av kraftfulla protester från CIVC –Comité Interprofessionnel du vin de Champagne. De franska vinproducenterna ville absolut inte beblandas med det kaliforniska bubblet.

Men faktum är att amerikanerna fick rätt. Korbel har använt namnet lång innan 2006, när USA och EU undertecknade ett avtal som ledde till att användningen av namnet förbjöds i USA. Och eftersom både drycken och namnet fanns redan tidigare så gick det inte att hindra dem från att fortsätta använda det.

Vad Trump själv tycker om den amerikanska så kallade champagnen lär vi däremot aldrig få veta. Även om en del av den amerikanske presidentens uttalanden kan låta aningen berusade så är Trump uttalat nykterist.