Vin-expertens tips för en lyckad husbilssemester

Glöm Rhodos och den franska rivieran – den hetaste trenden när svenskar ska semestra är husbilen. Nyregistreringen ökar rekordartat för femte året i följd och nu rullar närmare 87.000 husbilar runt om i landet. Men hur förbereder man sig för en lyckad tur – Vinomondo tog ett snack vinexperten och författaren Andreas Kjörling som ger svaren!

När Andreas Kjörling klev in på fashionabla Grand Hôtel i Stockholm var det starten på en framgångsrik karriär inom dryckesvärlden som både gjort att han fått ge ut 14 böcker och samtidigt fått resa runt i världen.

Den vinkurs som erbjöds till anställda på hotellet blev – milt uttryck – startskottet på någonting större.

– Jag jobbade i matsalen. Det var då man kom i kontakt med de stora vinerna från exempelvis Bordeaux. All personal fick gå en vinkurs med deras dåvarande chefssommelier, berättar han för Vinomondo.

Sommarsveriges kanske hetaste trend är husbil – finns det något speciellt man kan tänka på som husbilsfanatiker?

– Jag tycker att man ska köpa fyra olika flaskor, snarare än Bag-in-box. Ett vin är alltid bättre på flaska – ingen tvekan om den saken. Och jag tycker det är roligare att prova nya snarare än att köra på samma sort. Våga utmana dig själv!

Under samtalet berättar Andreas också om sin senaste bok, som handlar om hållbarhet med HR-perspektiv. Boken har den provokativa titeln ”Det är en konst att skita i jobbet”. Här lär du dig vad som händer i kroppen när vi bli stressade, att skynda långsamt och att vara organiserad.

Ämnet hållbarhet är på tapeten även inom vinbranschen, menar han. Vinhusen har blivit allt bättre på implementera ett miljötänk i allt från transporter till produktion. Han lyfter särskilt fram det chilenska vineriet Cono sur som gör allt ekologiskt och till och med förser sin personal med en cykel för kortare transporter. Allt för att göra mindre koldioxidutsläpp.

– Titta på förpackningarna och emballage, där har det gjorts mycket. De är mindre men tar fortfarande lika mycket. Vinerierna har blivit bättre på att ta hand om sitt eget vatten numera. Eftersom vatten i många delar av världen är en bristvara är den en bra utveckling, säger han till Vinomondo.

Så: vad ska man tänka på när man väljer vin inför semestern?

– På hållbarhetstemat skulle jag säga så här: Köp mindre kött och mer grönsaker. Just till grillade grönsaker är det mycket sötma och då vill man ha fruktiga viner. Om man tar en tugga av något sött, som grillad paprika så vänjer man munnen vid sötma. Då ska man ha ungefär lika mycket sötma i det man dricker.

Vad dricker du själv på en sommardag?

– Det är blandat, men visst blir det mycket från beställningssortimentet. Men jag är för mångfald, så att säga.

Andreas tre vintips för en lyckad semester

Bubbel.
Ett riktigt härligt mousserande vin som alla borde prova är Menger-Krug Methode Rurale
Riesling 2012 (Sb 77456). Här bjuds läckra rieslingtoner av citrus, mineral och päron
tillsammans med en väl avvägd mousse och fräsch syra. Vinet passar lika bra till aperitifen
som till de grillade skaldjuren.

Vitt vin.
Bland alla de vita vinerna som finns så Chablis alltid en klassiker. Här vill jag slå ett slag för
Coulley Chablis 2012 som bjuder på ljuv mineral, hög syra och läckra smaker av exotisk frukt,
citrus och vita blommor. I eftersmaken finns dessutom en fin ton av mandel. Vinet beställer
du via nätet på Winebuddi.se där alla viner är ekologiska.

Rött vin.
Sist men inte minst vore ju ingen grill på campingen komplett utan vinet Joyride Syrah 2016
(Sb 73534, 93 kr). Med ett så lågt pris kan det inte beskrivas som annat än ett fynd.
Druvtypiska mörka bär, svartpeppar och läder varvas med harmoniska tanniner och fin syra.

  • 1

    Joyride Syrah

    Rött vin från distriktet Languedoc-Roussillon i Frankrike av Terroirs Vivants.
    Betyg recensenter
    Betyg besökare  

    93 kr
  • 2

    Motzenbäcker Rurale Riesling

    Mousserande vin från distriktet i Tyskland av Menger-Krug.
    Betyg recensenter
    Betyg besökare  

    299 kr